Tri načina na koje inkapsulacija mijenja poljoprivredu

kaspulice 2

Kako tehnologija inkapsulacije može učiniti poljoprivredu produktivnijom i održivom?

  1. Kontrolirano otpuštanje sredstava za zaštitu i ishranu bilja

Inkapsuliranje pesticida, gnojiva i drugih agrokemikalija  u mikročestice omogućuje uzgajivačima precizan nadzor nad uvjetima pod kojima se aktivni sastojak oslobađa. Na primjer, agrokemikalija može biti najučinkovitija pri određenoj vlažnosti ili pH vrijednosti, ili se treba usmjeriti na lišće ili korijenje biljke.

 

Sofisticiranom tehnologijom inkapsulacije mogu se pripremiti mikročestice s odgovarajućim okidačima za maksimalnu učinkovitost. Na primjer, agrokemikalija koja djeluje na lišće biljke može biti aktivirana izlaganjem UV zrakama. Druga, koju treba primijeniti na korijen u vlažnim uvjetima, se može otpustiti tek kad ga kiša dovoljno navlaži tlo.

 

Primjenom mikročestica s inkapsuliranim agrokemikalijama zgajivači ne moraju čekati savršene uvjete za djelovanje proizvoda. Mikročestice primjenjuju kada im je to zgodno, znajući da će se aktivan proizvod otpustiti kada se postignuti uvjeti za optimalno djelovanje. Također, moguće je pripraviti proizvode višestrukog djelovanja s nekoliko agrokemikalija, omogućujući kombiniranje ranije nespojivih sastojka u jednoj aplikaciji, štedeći vrijeme i novac.

  1. Snižen negativan utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi

Inkapsulacijom agrokemikalija u mikročestice smanjuje se količina agrokemikalija potrebna za djelovanje te se time smanjuje negativan utjecaj na okoliš. Budući da je agrokemikalija zaštićena, dok se ne postignuti pravi uvjeti za otpuštanje, smanjuje se broj aplikacija tijekom vegetacije.

Inkapsulacijom se smanjuje utjecaj agrokemikalija na podzemne i površinske vode jer proizvod ostaje u polju gdje je apliciran.

Inkapsulacija se može koristiti u zaštiti okoliša i na druge načine. Na primjer, formulacija za kontrolirano oslobađanje fosfora, uobičajeno gnojivo, mogla bi umanjiti šanse da dodatni fosfor dospije u potoke i jezera. Može se čak dizajnirati formulacija mikrokapsule koja kontrolira i apsorpciju i oslobađanje fosfora u različitim uvjetima, tako da bi apsorbirala višak fosfora u tlu i ponovo ga oslobodila kad je potrebno.

  1. Povećana stabilnost za biopesticide

Biopesticidi koriste žive mikrooragnizme ili bioaktivne spojeve dobivene iz prirodnih izvora, kao što su enzimi ili feromoni, kako bi zaštitili poljoprivredne kulture od destruktivnih štetnih organizama. Biopesticidi su usmjereni na specifične štetne organizme i za njih se smatra da su manje toksični i ekološki prihvatljiviji od konvencionalnih poljoprivrednih sredstava širokog spektra.

 

Međutim, živi organizmi i bioaktivni spojevi nisu tako čvrsti i stabilni kao njihove sintetske alternative. Oni imaju tendenciju brze razgradnje na suncu i ograničenog su vremena skladištenja. Moraju se dostaviti u pravo vrijeme i na mjesto u skladu sa životnim ciklusom ciljnih štetnih organizama.

 

Inkapsulacijom se može povećati stabilnost bioaktivnih spojeva i živih organizama (kao što su npr. bakterijske spore) i osiguraju vremensku isporuku. Na primjer, bakterijske spore mogu se inkapsulirati korištenjem polimera koji će se otvoriti kad temperature dosegnu određenu vrijednost. Time se postiže aktiviranje spora za djelovanje kada se pojave štetočine.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Reply